Garwolin

Miętne: wyjątkowe i barwne spotkanie z tradycją, muzyką i...regionalną kuchnią /ZDJĘCIA/

Region Pon. 16.08.2021 07:32:43
16
sie 2021

56 ze 107 funkcjonujących w powiecie garwolińskim Kół Gospodyń Wiejskich wzięło udział w konkursie kulinarnym dla nich zorganizowanym pod nazwą „Jadą goście jadą... i czym ich podejmiemy?”. Rozstrzygnięcie konkursu miało miejsce w sobotę 14.08 w Miętnem. Zwyciężyła ziołowo- miodowo- pomarańczowa gęś w wykonaniu pań z Damianowa w gminie Trojanów.

W maju senator Maria Koc wspólnie ze starostą Mirosławem Walickim ogłosili konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu garwolińskiego pn. „Jadą goście jadą... i czym ich podejmiemy?” , którego celem była popularyzacja dziedzictwa kulinarnego regionu oraz zdrowej kuchni opartej na lokalnych produktach spożywczych, prezentacja dorobku i tradycji kulinarnych Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu garwolińskiego, aktywizacja środowisk wiejskich w oparciu o lokalne zwyczaje i umiejętności, wymiana doświadczeń i przepisów kulinarnych, powstanie książki kulinarnej powiatu garwolińskiego. - Bardzo się cieszę z każdej inicjatywy, która wspiera Koła Gospodyń Wiejskich i cieszę się, że powiat garwoliński zorganizował taki festiwal, bo to jest okazja do podziękowania paniom za to, co robią na co dzień, za to, że wspierają nas w różnych dziedzinach, bo przecież dbają o kulturę, tradycję lokalną, ale też integrują swoje lokalne społeczności- mówiła Anna Gembicka, wiceminister rolnictwa i rozwoju wsi. Koła Gospodyń Wiejskich prezentowały na swoich stoiskach wiktuały domowej roboty, ale też twórczość ludową. - Koła Gospodyń Wiejskich są teraz bardzo aktywne, panie aktywizują swoje lokalne społeczności, ale same przygotowują smaczne potrawy, programy artystyczne, rękodzieło i warto, żeby miały to gdzie wystawić. Taki festiwal KGW powiatu garwolińskiego daje taką możliwość zaprezentowania swojego dorobku i umiejętności- podkreśla senator Maria Koc. Na konkurs kulinarny wpłynęło 56 przepisów potraw regionalnych, a wśród nich na zupy, przystawki, dania główne, potrawy z ziemniaka, mąki, pyzy z mięsem, pierogi, barszcz czerwony kiszony, polniak, pierogi z kaczki, gęś miodowo- ziołowa, kapusta z grochem i fasolą i wiele innych, wymyślnych i smacznych potraw przygotowanych z lokalnych produktów. - To jest 107 Kół Gospodyń Wiejskich, to są ludzie, to jest ich wysiłek, to jest praca na rzecz społeczności lokalnych, ale też realizowanie swoich planów, marzeń, bo przecież te panie, chociażby tworząc te przepisy kulinarne, przekazują dorobek swoich rodziców, dziadków i chcą się nim podzielić z innymi- zaznacza starosta garwoliński Mirosław Walicki i zapewnia, że takie festiwale będą organizowane cyklicznie. Jurorzy mieli nie lada orzech do zgryzienia, bo wśród kilkudziesięciu przepisów, trudno było wybrać ten najlepszy, ale zdecydowali się na ziołowo- miodowo- pomarańczową gęś w wykonaniu pań z Damianowa w gminie Trojanów. Potrawa pani Małgorzaty Pyra to gęś sprawiona, 7 łyżek soli, łyżka rozmarynu, tymianku, 4 łyżki majeranku, 10 ząbków czosnku, 2 łyżki miodu, pieprz, słodka mielona papryka, wino czerwone, 5 pomarańczy, 5 jabłek. I co dalej? Najlepiej skontaktować się z panią Małgosią, to dokładnie wyjaśni, by danie było smaczne, jak prezentowane podczas festiwalu.

Na estradzie prezentowały się panie z KGW z repertuarem wokalnym, kapela ludowa z Kacprówka, kapela folkowa „Bocianisko”, Zespół Pieśni i Tańca „Sokołowianie”. Były konkursy dla dzieci i dorosłych i wiele, wiele atrakcji. Na zakończenie udanej i dobrze zorganizowanej pod każdym względem imprezy wystąpił discopolowy zespół Bayer Full.





WJ/Garwolin [ja]
Nasz reporter jest do państwa dyspozycji:
Waldemar Jaroń
+48.509056641

0 komentarze

Podpisz komentarz. Wymagane od 5 do 100 znaków.
Wprowadź treść komentarza. Wymagane conajmniej 10 znaków.