Uczennice Technikum w ZSP Żelechów wśród najlepszych
Region
Wt. 18.04.2023 07:59:50
18
kwi 2023
kwi 2023
Karolina Tomasik - uczennica klasy czwartej Technikum Hotelarskiego uzyskała tytuł Laureata I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, natomiast Katarzyna Matyjasek z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych została finalistką Olimpiady Wiedzy o Żywieniu.
Tegoroczny finał Olimpiady Umiejętności Hotelarskich, który odbył się w siedzibie Szkoły Głównej Handlowej w Warszawie i w kompleksie hoteli IBIS REDUTA Warszawa pod patronatem Ministra Sportu i Turystyki oraz Polskiej Organizacji Turystycznej i Izby Gospodarczej Hotelarstwa Polskiego, okazał się niezwykle szczęśliwy dla Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego w Żelechowie. Karolina Tomasik - uczennica klasy czwartej Technikum Hotelarskiego, uzyskała tytuł Laureata I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich.W ogólnopolskiej olimpiadzie wystartowało ponad 2000 uczniów, reprezentujących 134 szkoły ponadpodstawowe kształcące w zawodzie technik hotelarstwa. „Celem olimpiady, która, jak widać, cieszy się wielką popularnością wśród szkół kształcących przyszłych hotelarzy, jest rozwijanie wśród młodzieży zainteresowań hotelarstwem, pogłębianie wiedzy oraz rozwój i doskonalenie umiejętności zawodowych. Oczywiście nauczyciele, przygotowujący młodzież do udziału w tych zmaganiach, również mogą doskonalić swój warsztat dydaktyczny. Nie bez powodu motto olimpiady umiejętności hotelarskich brzmi: „Hotele są tak dobre jak ludzie, którzy w nich pracują”- artykułuje pedagog Krystyna Wieczorkiewicz.
Nie było łatwo
„Do finału zakwalifikowało się tylko 35 osób z największą liczbą punktów. Podczas pierwszego etapu ścisłego finału uczniowie zmierzyli się z zadaniami teoretycznymi oraz praktycznymi, które wyłoniły 16 najlepszych. Wśród nich znalazła się Karolina Tomasik. Dalsze zmagania polegały na obsłudze gościa hotelowego w pokoju hotelowym, restauracji oraz recepcji. Ta część wymagała od finalistów umiejętności prowadzenia konwersacji w języku angielskim. Uczennica hotelarstwa Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Żelechowie bardzo dobrze poradziła sobie z wymienionymi zadaniami, doskonale zaprezentowała swoje umiejętności zawodowe oraz językowe i dzięki temu uzyskała tytuł laureatki I edycji Olimpiady Umiejętności Hotelarskich. Dzięki swojej wytrwałości oraz pracy Karolina znalazła się wśród najlepszych uczniów techników hotelarstwa w Polsce.
- Awans do ścisłego finału jest olbrzymim sukcesem zarówno Karoliny Tomasik, jak i jej nauczycieli. Korzystając z okazji, gratulujemy ogromnego osiągnięcia! Opiekunem uczennicy była mgr Sylwia Zatyka” - napisano w informacji.
W drugiej olimpiadzie też sukces
Żelechowski ZSP im. Ignacego Wyssogoty Zakrzewskiego święcił też triumfy w XXVII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu, której finał miał miejsce w Szczecinie.Uczennica Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych - Katarzyna Matyjasek została finalistką tej prestiżowej ogólnopolskiej olimpiady.
W tym roku szkolnym do udziału w zawodach I stopnia zgłosiło się ponad 8 tys. uczestników, z których 5 tys. to młodzież uczęszczająca do liceów ogólnokształcących, a 3 tys. to uczniowie techników. Hasło przewodnie Olimpiady brzmiało: Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu chorób układu krążenia.
W finale olimpiady wzięły udział 52 osoby. W trakcie trzydniowych zmagań Katarzyna Matyjasek musiała wykazać się wiedzą z zakresu żywienia i gastronomii, rozwiązywać zadania teoretyczne oraz praktyczne. Rywalizacja była bardzo zacięta, ale tegoroczna maturzystka z ZSP w Żelechowie dzięki doskonałemu przygotowaniu, wiedzy i umiejętnościom zaprezentowała się bardzo dobrze we wszystkich konkurencjach i wywalczyła tytuł finalisty. Dzięki temu sukcesowi zdobyła indeks, który już dziś otwiera jej drzwi do 32 renomowanych uczelni wyższych w Polsce. Utalentowana laureatka z żelechowskiego technikum będzie mogła kontynuować edukację i pogłębiać swoją wiedzę o żywieniu już na poziomie akademickim.
„Warto zwrócić uwagę na fakt, że Olimpiada Wiedzy o Żywieniu to nie tylko wspaniała okazja do wykazania swoich umiejętności i zdobycia nagród, ale także szansa na podniesienie jakości kształcenia w dziedzinie żywienia i gastronomii w całym kraju. Olimpiada to także dobra okazja dla nauczycieli, by wymieniali się doświadczeniami i pomysłami na kreatywną edukację w tej dziedzinie. Katarzyna Matyjasek i jej sukces na XXVII Olimpiadzie Wiedzy o Żywieniu to doskonały przykład, że ciężka praca, ambicja oraz talent przynoszą wymierne efekty. Opiekunem laureatki była mgr inż. Wioletta Szymaniuk. Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów”- czytamy w relacji.
inf. pras.
0 komentarze