Miętne: wdrażają innowacje pedagogiczne z kształcenia zawodowego
Region
Czw. 25.03.2021 13:04:06
25
mar 2021
mar 2021
„Słodko i zdrowo – desery i przekąski sporządzane przy udziale różnych technik kulinarnych z uwzględnieniem żywienia dietetycznego i kuchni wegańskiej” oraz wdrożenie innowacji pedagogicznych z zakresu kształcenia zawodowego gastronomicznego- to etapy realizowanego w miętneńskim Zespole Szkół im. Stanisława Staszica projektu unijnego.
Szkoła bierze udział w projekcie pn. „Zintegrowany rozwój szkolnictwa zawodowego”, który jest realizowany przez Samorząd Województwa Mazowieckiego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Osi Priorytetowej X Edukacja dla rozwoju regionu, Działanie 10.3 Doskonalenie zawodowe, poddziałanie 10.3.1 Doskonalenie zawodowe uczniów, Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Mazowieckiego na lata 2014-2020. Całkowita wartość projektu: 119 999 576,40 zł, a wysokość dofinansowania z Funduszy Europejskich- 95 999 661,12 zł. Wartość dofinansowania w ramach projektu dla szkół prowadzonych przez Powiat Garwoliński to 3 849 755,22 zł. - W ramach projektu realizowane będą staże zawodowe, szkolenia i kursy zawodowe dla uczniów. Podniesiemy też standard wyposażenia pracowni zawodowych, zakupując nowoczesny sprzęt odpowiedni środowisku pracy, podnoszący jakość kształcenia praktycznego. Dzięki tym funduszom będziemy mogli wspierać rozwój nauczycieli przedmiotów zawodowych na potrzeby innowacji pedagogicznej- informuje dyrektor szkoły Lilla Nawrocka.Pierwszym etapem realizacji projektu jest wdrożenie innowacji pedagogicznych z zakresu kształcenia zawodowego gastronomicznego. W ramach kształcenia praktycznego, pięćdziesięciu sześciu uczniów kształcących się w zawodzie technik żywienia usług gastronomicznych wzięło udział w realizacji dwóch innowacji pedagogicznych. Jedna dotyczyła innowacyjnych technik przygotowywania dań w nowoczesnej gastronomii, np. gotowanie metodą sous vide oraz aranżacji i serwowania dań z uwzględnieniem nowych technik kulinarnych. Druga to: „Słodko i zdrowo – desery i przekąski sporządzane przy udziale różnych technik kulinarnych z uwzględnieniem żywienia dietetycznego i kuchni wegańskiej.” Kolejny etap realizacji projektu to nauka innowacyjnych technologii przygotowywania różnych dań dla nauczycieli przedmiotów gastronomicznych. -Staramy się poszerzać obszar naszego kształcenia i wychodzić poza podstawę programową, bo wiemy, że rynek pracy oczekuje od naszych absolwentów dodatkowych kwalifikacji.
Przy okazji zachęcamy uczniów klas ósmych do podjęcia nauki w naszej szkole. Dajemy solidne wykształcenie, przygotowujemy do uzyskania kwalifikacji zawodowych, organizujemy dla naszych uczniów płatne staże oraz dodatkowe kursy zawodowe- dodaje dyrektor Nawrocka.
inf. pras.
WJ/Js
0 komentarze